Dopravní omezení HORNBACH Čestlice: Z důvodu opravy mostu přes D1 (Dobřejovice - Průhonice) bude od 20. 4. do 9. 6. 2022 uzavřen výjezd směr Čestlice (EXIT 8). Využijte výjezd směr Brno (EXIT 6). Aktuální dopravní situace.

0 Nákupní seznam 0 Nákupní košík
Hornbach Praha - Černý Most Otevírací doba
Chlumecká 2398
193 00 Praha - Černý Most

servis-prahacm@hornbach.com
+420 225 357 - 000
po - pá: 7:00 - 21:00 hod.
so - ne: 8:00 - 21:00 hod.
Tuto informaci jste si vytiskli dne 23.05.22 v 20:20 h. Prosím vezměte na vědomí, že kvůli náhlým pohybům cen na světových trzích se ceny na tomto výtisku mohou lišit od aktuálních cen v den nákupu v prodejnách nebo na e-shopu.
Poradenství

Jak grilovat maso a zeleninu

Doba čtení: 16 min.
Jak grilovat maso a zeleninu

Počasí vyšlo na jedničku, v lednici se chladí nápoje, v marinádě se už pár hodin koupe maso, zelenina a ryby. Přinášíme vám pár osvědčených receptů, které lze připravit na grilu.

Jak grilovat vepřové maso

Vepřové je hvězdou na českých grilech. Vepřové maso je šťavnaté a křehké díky vyššímu podílu tuku, nabízí bezpočet možností úprav.

  • Výběr správné části masa:
    Plátky a koleno jsou spíše libovější části a hodí se na křehké a šťavnaté steaky či špízy. Hřbet a kýta jsou prorostlé tukem a hodí se na pořádné kotlety. Žebírka a bůček jsou velmi tučná a proto se doporučují pro vydatnější masité pokrmy, jako například žebra a špízy z bůčku.
  • Při použití hluboce zmraženého masa:
    Dbejte na to, aby bylo zcela rozmražené. Pak ho ještě dodatečně osušte, protože vlhkost snižuje žár při grilování a zabraňuje uzavírání pórů v mase. Z masa pak může vytékat šťáva a zbytečně vysychá. Ze stejného důvodu byste při grilování neměli do masa píchat vidličkou či nožem.
  • Steaky potřebují z každé strany přibližně 4 až 6 minut, tenčí kusy masa 3 minuty z každé strany. Vepřové maso musí být vždy dobře propečené.
  • Profíci v grilování maso připravují pomalu a při nízké teplotě, aby se zabránilo jeho vyschnutí. Grilovací rošt proto nesmí být zavěšen příliš blízko rozžhaveného uhlí.
  • Tuk z grilovaného masa by neměl odkapávat do rozžhaveného uhlí, protože mohou vznikat škodlivé látky. Na zachytávání tuku lze použít speciální záchytné misky, nebo jednoduché hliníkové grilovací misky či alobal.

  • Jak grilovat maso a zeleninu

    Vepřové špízy s barbecue omáčkou

    Pro 4 osoby, doba přípravy cca 20 minut.

    Přísady:

    • 1 velká červená paprika
    • 1 velká žlutá paprika
    • 5 červených cibulí
    • 500 g vepřových plátků
    • 150 ml omáčky (barbecue)

    Příprava: Papriky očistěte, omyjte a nakrájejte na velké čtvrtky. Cibule oloupejte a nakrájejte na středně velké čtrtiny. Vepřové nebo hovězí maso nařežte na stejně velké plátky. A následně začněte napichovat vždy maso, cibuli a papriku za sebou na čtyři jehly - na začátku i na konci bude vždy paprika - a celý špíz potřete běžnou barbecue omáčkou. Špízy dejte ihned na rozžhavený gril a nechejte grilovat cca 15 minut na přímém silném žáru. Jako příloha se velmi dobře hodí bramborové hranolky. Zbylou barbecue omáčku podávejte k masu.

  • Jak grilovat maso a zeleninu

    Žebírka

    Pro 4 osoby, doba přípravy cca 30 minut, doba marinování cca 12 hodin.

    Přísady:

    • 2 kg vepřových žebírek (na obíračku)
    • 1/2 litru piva (černé pivo)
    • 4 polévkové lžíce medu
    • 100 ml kečupu
    • 4 polévkové lžíce hořčice
    • 1 polévkové lžíce soli
    • 2 stroužky česneku
    • 50 ml slunečnicového oleje

    Příprava:
    Maso položte do mělké mísy. Ze zbývajících přísad smíchejte hustou marinádu. Pak maso přelijte marinádou a celé nechte odpočívat alespoň 12 hodin v lednici. Takto marinádou nasáklá žebírka pak grilujte na roztopeném grilu při nízké teplotě přibližně 1,5 až 2 hodiny. Mezitím je neustále potírejte zbylou marinádou. Díky tomu tak budou hezky křupavá, šťavnatá a maso se bude hezky odlamovat od kosti.

z

Jak grilovat hovězí maso

Delikátní požitek z masa, to je hovězí burger nebo šťavnatý T-bone steak. Hovězí maso se na grilovací párty postará o to, že se všem hostům budou sbíhat sliny v puse.

  • Všeobecně platí:
    O úspěchu při grilování hovězího rozhoduje kvalita nakoupeného masa. Ta závisí na chovu, věku a hmotnosti hovězího skotu, ale také na stupni vyzrání masa. Pro grilování se hodí dobře vyzrálé maso z mladého hovězího skotu. To lze poznat podle tmavě červeného zabarvení.
  • Výběr správné části masa:
    Plátky nebo také svíčková je to nejkřehčí a nejjemnější maso a prvotřídně se hodí na steaky té nejvyšší kvality připravované na grilu – levnější a rovněž chutné varianty nabízí roastbeeff, bok a vysoké žebro. Maso je protkáno jemnými tukovými žilkami a je proto velmi šťavnaté a křehké.
  • Nepřekrývejte vlastní chuť masa použiváním příliš intenzivního či velkého množství koření.
  • Zbytkový tuk byste měli, pokud chcete, odstranit teprve po grilování, jelikož ten při grilování uvolňuje chuť a chrání před vysycháním masa.
  • Plátky by měly být 3-5 cm silné, aby se na grilu nerozpadaly či příliš nevyschly.
  • U hovězího masa souvisí doba přípravy s chutí. Od mírně krvavého, přes jemně narůžovělý až po „pořádně propečený“ se pohybuje doba grilování u hovězího od 2 do 6 minut z každé strany.
  • Tuk z grilovaného masa by neměl odkapávat do rozžhaveného uhlí, protože přitom mohou vznikat škodlivé látky. Na zachytávání tuků lze použít speciální záchytné misky, ale také jednoduché hliníkové grilovací misky či alobal.
  • Grilované maso nepodávejte ihned z rozžhaveného grilu. Nechejte ho ještě několik minut dojít v teple.

  • Jak grilovat maso a zeleninu

    Marinované grilované steaky

    Pro 4 osoby, doba přípravy cca 10 minut, doba marinování cca 3 hodiny.

    Přísady:

    • 500 g hovězího masa, nakrájeného na kostky vhodné pro grilování
    • 4 polévkové lžíce omáčky, (barbecue omáčky)
    • 1 polévkové lžíce balzamikového octa
    • 4 polévkové lžíce oleje
    • 1 polévkové lžíce medu
    • 1 čajové lžičky cukru
    • 1 čajové lžičky rajčatového protlaku
    • 1 čajové lžičky rozmarýnu, nasekaného
    • Sůl, pepř a mletá paprika
    • Popř. česnek a nastrouhaná citrónová kůra

    Příprava:
    Maso ochuťte solí, pepřem a mletou paprikou a několikrát ho propíchněte vidličkou. V míse smíchejte dohromady olej s medem, barbecue omáčkou, octem, cukrem, rajčatovým protlakem a rozmarýnem. Podle chuti můžete přidat ještě navíc česnek a nastrouhanou citrónovou kůru. Marinádu natřete na maso a dobře jí vetřete. Maso nechjte takto odpočívat alespoň 3 hodiny anebo podle situace také přes noc. Před grilováním byste měli marinádu ještě jednou do masa silně vetřít. Podávejte s čerstvým křupavým salátem a bagetkou.

  • Jak grilovat maso a zeleninu

    Hovězí špízy na grilu

    Pro 4 osoby, doba přípravy cca 30 minut, doba marinování cca 12 hodin.

    Přísady:

    • 450 g steakového masa (např. rumpsteak, steak z boku, rostbíf)
    • 4 polévkové lžíce olivového oleje
    • 1 polévkové lžíce octa (sherry octa)
    • 16 velkých oliv, zelených, vypeckovaných
    • 1 stroužek česneku, rozmačkaný
    • Sůl a pepř
    Příprava:
    Maso nakrájejte na stejně velké kusy a napíchejte ho na špízy střídavě s cherry rajčátky a olivami. Z olivového oleje a sherry octa vytvořte spolu s rozmačkaným stroužkem česneku marinádu a podle chuti okořeňte. Takto nechejte špízy přes noc marinovat. Další den dejte špízy na gril, a průběžně je obracejte a přitom je ještě jednou potřete marinádou. Namísto rajčat a oliv můžete použít střídavě 16 žampiónů a 16 kousků nakrájených z jedné papriky.

  • Jak grilovat maso a zeleninu

    Hamburger na grilu

    Pro 4 osoby, doba přípravy cca 30 minut.

    Přísady:

    • 400 g mletého hovězího masa
    • 1 kelímek zakysané smetany (2 x 150 g)
    • 3 polévková lžíce strouhanky
    • 1 čajová lžička worcestrové omáčky
    • 4 housky (hambrugrové housky)
    • Salát
    • 1 rajče
    • 2 čajová lžička hořčice
    • 1 polévková lžíce majonézy
    • 1 polévková lžíce rajčatového kečupu
    • 3 jarní cibulky
    • 1/2 cibule

    Příprava:
    Nakrájejte najemno jarní cibulky s polovinou zelené natě. Dobře dohromady promíchejte mleté maso, jarní cibulky, zakysanou smetanu, worcestrovou omáčku a pepř. Z této masové směsi vytvarujte placičky, ideálně nejprve udělejte kuličku a poté ji přitlačte prkénkem. Maso by přitom mělo být co nejtenčí. Cibuli nakrájejte na kolečka a vložte do ledové vody. Rajčata nakrájejte na plátky a dejte do mísy. Na omáčku do hamburgeru smíchejte dohromady hořčici, majonézu a kečup. Cibuli, rajčata a omáčku postavte na jídelní stůl. A vaši hosté si poté mohou burgery obložit podle svých chutí. Maso opečte na grilu z obou dvou stran dohněda. Krátce před ugrilováním položte na gril housky. Tak budou také hezky křupat.

z

Jak grilovat drůbeží maso

Ať se jedná o grilované kuře, krůtí steak nebo kachní prsa, tak drůbež na grilu je mimořádně oblíbená. Křehké masíčko lze použít na mnoho způsobů a připravené je raz dva. Navíc je v porovnání s ostatními druhy masa také dobré pro udržení štíhlé linie.

  • Před grilováním byste měli maso omýt pod studenou vodou a osušit kuchyňskou utěrkou, aby se zminimalizovalo nebezpečí nákazy salmonelózou.
  • A rovněž z hygienických důvodů byste chlazení drůbeže, od zakoupení až po grilování, neměli nijak podstatně přerušovat.
  • Marinování zabrání vyschnutí drůběže na grilu. Maso předem několikrát nařízněte, tak aby se rovnoměrně rozvinulo aroma.
  • Při příliš dlouhém marinování maso moc zkřehne. V zásadě by doba marinování měla činit 1 až 3 hodiny.
  • Zabránit vyschnutí či připálení masa lze umístěním grilovacího roštu dál od rozžhaveného uhlí.
  • V závislosti na tloušťce masa potřebuje drůbež 5 až 10 minut grilování z každé strany.
  • Drůbeží maso by mělo být vždy dobře propečené, aby se odstranily veškeré zárodky salmonelózy.
  • Propíchnutím silnějšího místa masa zkontrolujte, zda je drůbež již propečená. Pokud vyteče čirá tekutina, je maso již hotové, pokud vyteče krev, mělo by maso ještě zůstat na grilu.

  • Jak grilovat maso a zeleninu

    Pikantní kuřecí stehýnka

    Pro 4 osoby, doba přípravy cca 40 minut.

    Přísady:

    • 8 kuřecích stehýnek
    • 4 polévková lžíce medu
    • 4 polévková lžíce medovo-hořčičné omáčky
    • 1/2 čajová lžíce omáčky (kořeněná omáčka/chili pasta)
    • 4 stroužky česneku
    • Sůl

    Příprava:
    Smíchejte dohromady med, hořčici a omáčku Sambal oelek, přidejte k nim lisovaný česnek a ochuťte solí. Stehýnka při grilování občas potřete marinádou a často obracejte.

  • Jak grilovat maso a zeleninu

    Marinované špízy z kuřecího masa a zeleniny

    Pro 4 osoby (vystačí na cca 12 špízů), doba přípravy cca 30 minut.

    Přísady:

    • 500 g kuřecích prsních filetů nebo krůtích prsních řízků
    • 4 polévkové lžíce sójové omáčky
    • 1 polévkové lžíce octa
    • 1 polévkové lžíce oleje (arašídový olej)
    • 1 čajové lžíce medu
    • 1/2 čajové lžíce omáčky (kořeněná omáčka/ chili pasta)
    • 1 cuketa
    • 250 g žampiónů
    • 250 g cherry rajčátek
    Příprava:
    Kuřecí nebo krůtí maso nakrájejte na středně velké kousky. Smíchejte dohromady sójovou omáčku s octem, olejem, medem a omáčkou Sambal oelek. Touto směsí potřete a naložte do ní maso do uzavíratelné nádoby a nechte alespoň 2 hodiny marinovat - ideálně přes noc v lednici. Omyjte zeleninu a nakrájejte houby a cuketu na větší kostky. Cherry rajčátka rozkrojte na půlku. Spolu s marinovaným masem se zelenina napíchne na špízy tak, aby na kus masa vyšly alespoň dva kousky zeleniny. Špízy opečte z obou dvou stran na pánvi na troše tuku nebo na grilu.

z

Jak grilovat jehněčí maso

Jehněčí na grilu je potěšením pro chuťové buňky a marinované spolu s čerstvými bylinkami naprosto jedinečným zážitkem, který by si vaši hosté neměli nechat ujít.

  • Výběr té správné části masa:
    Hřbet, rovněž nazývaný jehněčí losos, je nejkřehčí maso z jehněte, ale také ramínko a kotletky z jehněčí svíčkové se hodí výborně na gril. Kýta (gigot) se hodí ideálně na chutné steaky a masové špízky.
  • Abyste si při nákupu mohli být stoprocentně jisti, že maso pochází z mladých jehňat, dbejte na to, aby mělo jehněčí růžovou barvu a mělo bělavý tuk, nikoli nažloutlý.
  • Dokonalou přísadou k jehněčímu jsou provensálské bylinky, jako rozmarýn, tymián, oregano a česnek.
  • Jehněčí maso by se němělo propékat úplně. Pro růžové maso uvnitř grilujte jehněčí kotletky 2 až 3 minuty z každé strany. Jehněčí kýta nebo jehněčí hřbet v kuse potřebují alespoň 20 minut.
  • Pokud má být typická chuť jehněčího o něco jemnější, je nutné před grilováním odstranit z masa tukovou vrstvu. Ta při grilování uvolňuje do masa chuť, ale také zabraňuje, aby maso příliš rychle vyschnulo. Za tímto účelem zavěste rošt nad rozžhavené uhlí o něco výše. Šťavnatější bude jehněcí s vrstvou tuku, kterou nicméně musíte několikrát naříznout.
  • Jehněčí maso by se mělo podávat a konzumovat vždy čerstvé přímo z roštu, jelikož po vychladnutí chutná po rybím tuku.

  • Jak grilovat maso a zeleninu

    Jehněčí špízy

    Pro 4 osoby, doba přípravy cca 25 minut, doba marinování cca 8 hodin.

    Přísady:

    • 600 g jehněčího
    • 300 g cibule, na čtvrtinky
    • 50 g česneku nakrájeného na plátky
    • 80 g octa
    • 400 g rajčat, nakrájených na větší kusy
    • 400 g ostrých paprik, nakrájených na větší kusy
    • 200 g kefíru (ayran)
    • Sůl, pepř, čerstvě namletý

    Příprava:
    Jehněčí maso, rajčata a papriky nakrájejte na větší kusy a cibule na čtvrtinky. Z dalších přísad vytvořte marinádu a naložte do ní maso na cca 6 až 8 hodin. Poté napíchněte kousky masa spolu s nakrájenými kusy cibule, rajčat a papriky na špízy. Špízy grilujte na rozžhaveném grilu a poté ihned podávejte v horkém stavu.

  • Jak grilovat maso a zeleninu

    Marinované jehněčí kotletky

    Pro 4 osoby, doba přípravy cca 10 minut, doba marinování cca 1 hodina.

    Přísady:

    • 8 jehněčích kotletek
    • 4 polévková lžíce kečupu
    • 4 polévková lžíce sójové omáčky
    • 1 kus zázvoru (cca 2 cm), čerstvého, nastrouhaného
    • 5 polévková lžíce medu
    • 1 špetku mletého čili
    • 1 polévková lžíce hořčice (estragon či dijonská)
    • 2 stroužky česneku
    • Pepř

    Příprava:
    Omyjte jehnečí kotletky a osušte je. Smíchejte dohromady zbývající přísady, tak aby vznikla hustá marináda, která dobře přilne k masu. Jehnečí kotletky položte do marinády tak, aby bylo pokryté celé maso. Maso nechejte marinovat alespoň jednu hodinu v lednici. Pak grilujte kotletky cca 8 až 10 minut nad rozžhaveným uhlím (normálně jsou hotové ihned - v žádném případě je nenechávejte na grilu dlouho, jinak by ztvrdly a vyschly). Jako příloha se hodí pečené brambory nebo opečený bílý chleba.

z

Jak grilovat rybí maso

K létu patří lehké pokrmy. Grilování ryb a mořských plodů vyžaduje cit, křehké rybí maso ale nabízí mnoho nepřekonatelných lehkých lahůdek na váš gril.

  • Zajistěte, aby ryba byla v chladu, než se dostane na gril. Nechte rybu v chladicím boxu vedle grilu, nebo ji položte do mísy s ledem.
  • Pro marinování ryb se hodí ideálně tekuté marinády na bázi oleje, octa, vína nebo sójové omáčky. Rybu na obou stranách několikrát nařízněte, tak se bude moci aroma použitých bylinek a koření rovnoměrně rozvinout.
  • Citrusové plody jsou dokonalým chuťovým doplňkem pro ryby. A pokud nemáte příliš času, jednoduše rybu prošpikujte bylinkami a plátky citrónu nebo limetky.
  • Pro ochranu rybího masa před spálením a vyschnutím musí rošt viset ve velké odstupu od rozžhaveného uhlí. Pokud možno, obraťte rybu pouze jednou.
  • Doba grilování závisí na tloušťce grilovaného pokrmu. Pro filety se doba přípravy pohybuje mezi 6 až 10 minutami. Celé ryby potřebují podle tloušťky od 10 do 20 minut, krevety jsou hotové za 3 až 4 minuty (4 až 5 minut v grilovací misce).

  • Jak grilovat maso a zeleninu

    Losos na grilu s limetkami a koprem

    Pro 4 osoby, doba přípravy cca 15 minut.

    Přísady:

    • 1 svazek kopru, čerstvý, nasekaný
    • 4 polévkové lžíce oleje (neutrálního)
    • 4 steaky z lososa, s kůží (po cca 180 g)
    • 3 limetky, na osminky
    • Mořská sůl
    • Pepř, bílý, čerstvě namletý
    Příprava:
    Z kopru, oleje, soli a pepře vytvořte marinádu, namočte do ní lososové steaky a nechejte odpočívat v lednici alespoň 15 minut. Rybu grilujte na grilu po každé straně cca 6 minut a podávejte dohromady s osminkami limetek.

  • Jak grilovat maso a zeleninu

    Krevetové špízy

    Pro 4 osoby, doba přípravy cca 30 minut.

    Přísady:

    • 12 obřích krevet s ocasní ploutví (čerstvé nebo zmražené)
    • 1 stroužek česneku
    • 1/2 feferonky
    • 3 polévkové lžíce olivového oleje
    • 2 polévkové lžíce citrónové šťávy
    • Pepř, sůl

    Příprava:
    Oloupejte stroužky česneku, feferonku omyjte a zbavte ji jadérek, obojí nakrájejte na drobné kousky a následně osmahněte na olivovém oleji. Olej proceďte a nalijte ho do mísy, okořeňte citrónovou šťávou, pepřem a solí. Obří krevety omyjte, očistěte a usušte. Navlhčete čtyři jehly vodou a napíchněte na ně vždy po 3 krevetách. Špízy dejte do plochého pekáčku, potřete olejovo-citrónovou marinádou a nechte alespoň dvě hodiny odležet v lednici. Špízy v marinádě několikrát otočte. A poté grilujte na grilu z každé strany cca 3 minuty a podle chuti podávejte s plátky limetky či citrónu.

z

Jak grilovat zeleninu

Grilovaná zelenina není jen chutnou alternativou k rybám, ale také ideální pro lehká grilovaná jídla nebo jako pestrá příloha.

  • Druhy zeleniny, které se hodí na grilování: Brambory, paprika, feferonky, (cherry) rajčátka, rajčata, houby, cukety, lilek, fenykl, kukuřičné klasy.
  • Zelenina potřebuje na grilu o něco více času než maso. Pro servírování masa se zeleninou na jednom talíři byste zeleninu měli dát na gril o 10 až 20 minut dříve. Brambory by se měly předvařit a zelenina nekrájet na příliš silné kusy.
  • Všeobecně platí, pevnější zeleninu, jako například kukuřičné klasy, pokládejte do středu roštu, kde je největší žár. Citlivou zeleninu, jako například houby, rajčata nebo cukety, byste měli pokládat na okraj roštu, aby se grilovaly pomalu.
  • Pro grilovanou zeleninu se hodí marinády na bázi olejových nebo sójových omáček. Do nich zeleninu naložte na několik hodin nebo jí potírejte přímo na grilu.
  • Při grilování na dřevěném uhlí by měla zelenina ležet v hliníkové misce nebo na alobalu, aby se zabránilo přilepování či připalování.
  • Zeleninu na grilu je nutné několikrát obracet, aby se nepřipálila slupka.

  • Jak grilovat maso a zeleninu

    Pestrobarevná zelenina na grilu

    Pro 4 osoby, doba přípravy cca 25 minut.

    Přísady:

    • 1 slaninovo-cibulová omáčka
    • 2 papriky, červené
    • 2 malé cukety
    • 4 rajčata
    • 2 pórky
    • 8 listů bazalky
    • 2 stroužky česneku
    • 400 g sýru s modrou plísní
    • 1 lahev piva
    • Olivový olej, sůl a pepř

    Příprava:
    Omyjte a oloupejte zeleninu. Cibuli a pórek nakrájejte na kolečka, cukety, papriky a rajčata na malé kostičky, česnek na malé plátky. Sýr na kostičky. Vše smíchejte dohromady. Potřete dva kusy alobalu, cca 30 cm dlouhé, olivovým olejem. Směs zeleniny a sýru položte vždy do středu fólie, osolte a opepřete. Fólie zabalte do dvou malých sáčků a na horní straně ponechejte otvor. Sáčky položte na gril a během grilování neustále přilívejte pivo. Podle velikosti kusů zeleniny a rozpálenosti grilu se pohybuje doba grilování od 10 do 20 minut.

  • Jak grilovat maso a zeleninu

    Plněné cukety

    Pro 4 osoby, doba přípravy cca 30 minut.

    Přísady:

    • 4 velké cukety (po cca 150g)
    • 2 stroužky česneku
    • 1 svazek bazalky
    • 3 polévkové lžíce oleje (olivového)
    • 200g sýru feta, v kuse
    • Sůl, pepř a mletá paprika

    Příprava:
    Cukety rozpůlte a vydlabejte je lžící. Zeleninu lehce okořeňte. Vydlabané cukety nakrájejte na kousky, dejte je do mísy a přidejte k nim najemno prolisovaný česnek. Nyní najemno nakrájejte bazalku, sýr feta na kostičky a obojí přidejte k nádivce a okořeňte. Nádivku dejte do cuket a zabalte je do alobalu (nahoře by měly být trochu otevřené). Na ne příliš roztopeném grilu připravujte cca 20 minut.

z
nahoru
HORNBACH