0 Nákupní seznam 0 Nákupní košík
HORNBACH Praha - Černý Most Otevírací doba
Chlumecká 2398
193 00 Praha - Černý Most

servis-prahacm@hornbach.com
+420 225 357 - 000
po - pá: 7:00 - 21:00 hod.
so - ne: 8:00 - 21:00 hod.
Tuto informaci jste si vytiskli dne 27.01.23 v 16:29 h. Prosím vezměte na vědomí, že kvůli náhlým pohybům cen na světových trzích se ceny na tomto výtisku mohou lišit od aktuálních cen v den nákupu v prodejnách nebo na e-shopu.
Poradenství

8 tipů, jak si uspořádat kuchyň a správně rozvrhnout pracovní plochy

Doba čtení: 2 min.
8 tipů, jak si uspořádat kuchyň a správně rozvrhnout pracovní plochy

Velmi důležitým prvkem dnešní moderně řešené je, aby správně zapadla do obytného prostoru. Pro dobře fungující kuchyni je nezbytné, aby dokázala maximálně využít prostor s co největší užitnou plochou. Zároveň však musí být zajištěn dostatečný prostor pro volný pohyb.

Vytvořte si pracovní trojúhelník

Každá činnost, kterou je třeba provádět v kuchyni, vyžaduje své místo. Proto rozdělujeme kuchyni na několik zón podle druhu činností, které v nich děláme. Správné řešení kuchyně a její uspořádání je důležité nejen pro úsporu času, ale hlavně pro snížení námahy při samotné přípravě jídla.

obr pracovni trojuhelnik kuchyne

Pracovní zóny v kuchyni

Nutnou součástí při výběru správného tvaru a provedení vaší vysněné kuchyňské linky je zachování pracovních zón.

Každá činnost, kterou v kuchyni děláme, vyžaduje své místo. Proto rozdělujeme kuchyni na několik zón

Hornbach
1 2 3 4 4
Kuchyňské zóny
1
Zóna odkládání

V této zóně se odkládá nespočet potřebného nádobí, kuchyňského nářadí, skla, porcelánu a malých elektrospotřebičů. Rozumně a přehledně zorganizovaný odkládací prostor je proto nezbytností.

2
Zóna mytí

Centrem této zóny je dřez, ve kterém se myjí potraviny před samotnou přípravou pokrmů. Čistí se zde pomůcky po vaření a myje se nádobí. Součástí může být myčka nádobí nebo drtič odpadu.

3
Zóna pracovní

Tato zóna slouží na samotnou přípravu jídla. Čištění, řezání, míchání, zdobení, mísení, hnětení, válení, vykrajování a řada dalších činností vyžaduje dostatečný prostor.

4
Zóna vaření

Součástí této zóny je varná plocha, elektrická trouba (sporák) a odsavač par, příp. mikrovlnka. To znamená, že slouží k tepelné úpravě pokrmů (vaření, smažení, pečení a ohřev).

4
Zóna skladování

Je to zóna, v níž se skladují čerstvé, chlazené, mražené a trvanlivé potraviny. Proto je v ní umístěná chladnička, mrazák, potravinová skříň nebo menší výsuvné systémy sloužící k uchování potravin.

Řešení rohové kuchyně do L

  • Vhodná do středně velkých domácností.
  • Umožňuje snadný dosah od pracovní plochy na obě strany.
  • Dobře funguje s obývacím prostorem, který je s kuchyní propojen.

jak si uspořádat kuchyň a správně rozvrhnout pracovní plochy

Řešení rohové kuchyně do U

  • Je vhodná i pro členění velkého prostoru na pracovní a jídelní část.
  • Pracovní zóny je nutné umístit od sebe v dostatečné vzdálenosti.

jak si uspořádat kuchyň a správně rozvrhnout pracovní plochy

Řešení kuchyně s ostrůvkem

  • Ostrov vytváří oddělenou pracovní plochu, kterou lze využít pro skladování nádobí, na vaření nebo mytí.
  • Musí být dostupný ze všech stran.
  • Dobře navržený ostrov zabraňuje zbytečnému obcházení dokola.

jak si uspořádat kuchyň a správně rozvrhnout pracovní plochy

Řešení rovné kuchyně

  • Pro menší domácnosti, vybavená nejnutnějším úložným prostorem.
  • Pro jednu nebo dvě osoby najednou.
  • Je dobré zakomponovat vestavěné spotřebiče a využít veškerý dostupný prostor a zvětšit tak pracovní plochu.

jak si uspořádat kuchyň a správně rozvrhnout pracovní plochy

Řešení dvouřadé (paralelní) kuchyně

  • Dvě sestavy naproti sobě poskytují nejlepší využití prostoru.
  • Vyhovuje průchozím kuchyním v nepříliš širokém prostoru.
  • Rozměr komunikačního prostoru mezi spodními skříňkami by měl být minimálně 1,2 m.

jak si uspořádat kuchyň a správně rozvrhnout pracovní plochy

Řešení poloostrůvkové kuchyně do G

  • Vytváří optický předěl mezi pracovním a obývacím prostorem.
  • Prodloužením pracovní desky získáme jídelní pult nebo místo pro jednu z hlavních činností.

jak si uspořádat kuchyň a správně rozvrhnout pracovní plochy
nahoru