Vytvořte si pracovní trojúhelník
Každá činnost, kterou je třeba provádět v kuchyni, vyžaduje své místo. Proto rozdělujeme kuchyni na několik zón podle druhu činností, které v nich děláme. Správné řešení kuchyně a její uspořádání je důležité nejen pro úsporu času, ale hlavně pro snížení námahy při samotné přípravě jídla.
Pracovní zóny v kuchyni
Nutnou součástí při výběru správného tvaru a provedení vaší vysněné kuchyňské linky je zachování pracovních zón.
Každá činnost, kterou v kuchyni děláme, vyžaduje své místo. Proto rozdělujeme kuchyni na několik zón
Řešení rohové kuchyně do L
- Vhodná do středně velkých domácností.
- Umožňuje snadný dosah od pracovní plochy na obě strany.
- Dobře funguje s obývacím prostorem, který je s kuchyní propojen.
Řešení rohové kuchyně do U
- Je vhodná i pro členění velkého prostoru na pracovní a jídelní část.
- Pracovní zóny je nutné umístit od sebe v dostatečné vzdálenosti.
Řešení kuchyně s ostrůvkem
- Ostrov vytváří oddělenou pracovní plochu, kterou lze využít pro skladování nádobí, na vaření nebo mytí.
- Musí být dostupný ze všech stran.
- Dobře navržený ostrov zabraňuje zbytečnému obcházení dokola.
Řešení rovné kuchyně
- Pro menší domácnosti, vybavená nejnutnějším úložným prostorem.
- Pro jednu nebo dvě osoby najednou.
- Je dobré zakomponovat vestavěné spotřebiče a využít veškerý dostupný prostor a zvětšit tak pracovní plochu.
Řešení dvouřadé (paralelní) kuchyně
- Dvě sestavy naproti sobě poskytují nejlepší využití prostoru.
- Vyhovuje průchozím kuchyním v nepříliš širokém prostoru.
- Rozměr komunikačního prostoru mezi spodními skříňkami by měl být minimálně 1,2 m.
Řešení poloostrůvkové kuchyně do G
- Vytváří optický předěl mezi pracovním a obývacím prostorem.
- Prodloužením pracovní desky získáme jídelní pult nebo místo pro jednu z hlavních činností.